Proces over Romeinse ‘maffia' van start

Proces over Romeinse ‘maffia' van start

De 46 verdachten zouden volgens de aanklagers «een nieuw soort maffiabende» hebben gevormd, die miljoenen euro's verduisterde bij de aanbesteding van contracten voor het Romeinse stadsbestuur. Het ging om allerlei opdrachten, gaande van afvalophaling tot de bouw van opvangcentra voor vluchtelingen.

Op zowel centrumlinkse als centrumrechtse politici rusten verdenkingen. Hoofdverdachte is de vermoedelijke bendeleider Massimo Carminati (57), een gewezen extreemrechtse terrorist die zich intussen op witteboordencriminaliteit richtte. Carminati speelde een oog kwijt tijdens een schietpartij met de politie toen hij in 1981 naar Zwitserland probeerde te vluchten.

Telefoontaps

Zijn advocaat lachte de beschuldigingen dat zijn cliënt geweld gebruikte om contracten af te dwingen weg. Voor de aanvang van het proces zei Giosuè Bruno Naso dat er in elke stad nu eenmaal corruptie voorkomt. «Dit land is moreel verrot», stelde hij.

Het gerecht heeft echter voor 36.000 uur aan telefoontaps om de beschuldigingen te staven, net als beelden waarop enkele verdachten te zien zijn terwijl ze smeergeld aannemen.

'Hoofdstadmaffia'

Volgens de openbare aanklagers vonden de praktijken plaats onder het bewind van de vorige burgemeester, Gianni Alemanno. De partijgenoot van oud-premier Silvio Berlusconi kwam in 2008 aan de macht. Naar Alemanno loopt een onderzoek, maar hij wordt in deze zaak niet verdacht.

Het proces over de zogenoemde ‘hoofdstadmaffia' zou tot volgende zomer duren. Met de georganiseerde misdaad uit Italië, bijvoorbeeld de Camorra uit Napels of de ‘Ndrangheta uit Calabrië, zou de criminele bende echter niets te maken hebben.