Proces Amaya Coppens - Uitspraak in proces pas op 1 april verwacht

De uitspraak in het proces van Amaya Coppens, de Belgisch-Nicaraguaanse studente geneeskunde die in Nicaragua in de cel zit, is uitgesteld van 28 februari naar 1 april. Dat heeft haar familie vrijdag gemeld. Dinsdag vinden onder meer in België manifestaties plaats voor de ambassade van Nicaragua, voor de vrijlating van politieke gevangenen en de democratisering van Nicaragua. De manifestaties worden georganiseerd door de Internationale Federatie voor de Mensenrechten. Die ngo werd in Nicaragua verboden, samen met acht andere mensenrechtenorganisaties.

De Belgische manifestatie is gepland van 12.30 tot 14.00 uur voor de Nicaraguaanse ambassade in Ukkel. De manifestanten zullen in het bijzonder aan Amaya Coppens denken. De vijfdejaarsstudente geneeskunde werd begin september 2018 opgepakt nadat zij tijdens een van de vele betogingen tegen het regime medestudenten had verzorgd die na het hardhandig optreden van de ordetroepen gewond waren geraakt.

Het proces van Coppens zou normaal gezien op 27 februari van start gaan, de uitspraak werd een dag later verwacht. Volgens haar familie is het proces echter uitgesteld naar begin maart. Haar zaak wordt samen met die van vijf andere jongeren behandeld, zo melden verschillende lokale media. Een eerste hoorzitting is gepland op 5 maart, het vonnis zou volgen op 1 april.

bron: Belga