Proces Abdeslam van start

Proces Abdeslam van start

In het Brusselse justitiepaleis is vandaag iets voor 09.00 uur het proces van start gegaan over de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat, in Vorst. Het is meteen het eerste proces waarop mensen terechtstaan die direct betrokken waren bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Welke rol Salah Abdeslam bij die aanslagen heeft gespeeld, is min of meer bekend. Het juiste aandeel van Sofien Ayari en de omgekomen Mohamed Belkaïd is minder duidelijk. Beide beschuldigden werden iets voor 09.00 uur de zaal binnengeleid. De advocaten van de Tunesiër Ayari hadden een tolk gevraagd maar Ayari zelf liet weten die niet nodig te hebben. Hij spreekt naar eigen zeggen voldoende Frans. Na een korte discussie werd beslist om de tolk toch de eed te laten afleggen voor het geval dat nodig mocht zijn.

Abdeslam weigerde recht te staan toen hij zijn identiteit moest bevestigen.

Meteen bij de start van het proces stelde V-Europe, een vereniging die zo'n 200 slachtoffers van terrorisme verenigt, zich burgerlijke partij.

Meester Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, vroeg dat de rechtbank zich eerst zou buigen over de ontvankelijkheid van die burgerlijke partijstelling en daarover uitspraak zou doen, alvorens verder te gaan met de behandeling van de zaak.

Voorzitster Marie-France Keutgen schorste de zitting iets na 09.00 uur. Een kwartier later werd de zitting hernomen en liet Keutgen weten dat de rechtbank voortgaat met de behandeling van het proces. De discussie over de burgerlijke partijstelling van V-Europe wordt uitgesteld naar 29 maart. Meester Guillaume Lys, de advocaat van de vereniging, kan het proces bijwonen maar zal niet het woord mogen nemen. Op 29 maart zullen de advocaat van V-Europe en de verdediging conclusies kunnen uitwisselen.

bron: Belga