Proces Abdeslam - Sven Mary: "Minister Jambon herinneren aan principes scheiding der machten"

Proces Abdeslam - Sven Mary: "Minister Jambon herinneren aan principes scheiding der machten"

"Het wordt tijd om minister Jambon te herinneren aan de principes van de scheiding der machten", zegt meester Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam in een reactie op de uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Die zei in de VRT-uitzending De Zevende Dag (Eén) dat hij het onbegrijpelijk vond dat meester Mary op het proces rond het schietincident in Vorst voor zijn cliënt de vrijspraak had gevraagd. "De minister zet de rechtbank onder druk in een zeer delicaat dossier." "Het is onaanvaardbaar dat een minister in functie zich inlaat met een zaak die hangende is voor een rechtbank", zegt meester Mary. "Op deze manier zet hij de rechtbank in een delicaat dossier, met een delicaat probleem, onder druk."

"Ik neem er ook akte van dat hij vindt dat er voor iemand als Salah Abdeslam geen vrijspraak mag gevraagd worden en stelt dat de advocaat er enkel moet op toezien dat er een juiste bestraffing volgt", gaat meester Mary verder. "Dat klopt niet, een advocaat moet er in de eerste plaats op toezien dat de rechtsregels en procedure gerespecteerd worden, zelfs voor iemand als Salah Abdeslam. Met deze populistische uitspraken paait hij misschien een breed publiek maar dat is niet zijn taak als minister."

"Misschien moet de N-VA zich ook eens afvragen waarom er in Brussel geen tweetalige onderzoeksrechters meer zijn", aldus nog de strafpleiter. "Dat is namelijk het gevolg van de splitsing van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg in een Franstalige en een Nederlandstalige rechtbank."

bron: Belga