Proces Abdeslam: federaal parket doet relaas van huiszoeking

Federaal procureur Kathleen Grosjean is gestart met haar requisitoir. Nadat ze eerst had uitgelegd dat Salah Abdeslam en Sofien Ayari voor de schietpartij in de Driesstraat ten hoogste 20 jaar cel kunnen krijgen, deed ze het relaas van de feiten tijdens en na de huiszoeking in de Driesstraat. Acht leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen onderzocht, stonden op 15 maart 2016 om 14.15 uur aan de deur van het appartement waar Ayari, Abdeslam en Belkaïd zich bevonden. Ze wilden een huiszoeking uitvoeren. De agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

De woning werd daarop urenlang belegerd door de speciale eenheden van de federale politie. Een scherpschutter van de politie slaagde erin één van de terroristen neer te schieten. Die werd later geïdentificeerd als de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaïd (36), ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid.

Al gauw bleek echter dat Belkaïd zich verschanst had in de woning en de politie bezig had gehouden terwijl twee andere aanwezigen in het appartement konden ontsnappen. Op basis van vingerafdrukken in de flat achterhaalde de politie dat één van hen Salah Abdeslam was.

Drie dagen later werd Abdeslam, die al sinds de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs gezocht werd, opgepakt in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Daar kon de politie ook de tweede man die uit het appartement ontsnapt was, arresteren. Dat bleek Soufien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

Vier dagen na hun arrestatie, op 22 maart, sloegen een aantal overblijvende leden van de terreurcel toe op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek.

bron: Belga