Problemen in Zaventem nog niet van de baan

Problemen in Zaventem nog niet van de baan

De werkemers van bagage-afhandelaar Aviapartner zijn al sinds donderdagavond aan het staken, met heel wat hinder en gestrande passagiers als gevolg. De reden daarvoor, zeggen ze zelf, is de hoge werkdruk, een gevolg van het feit dat ze met te weinig zijn voor al het werk. Gisteravond was er nog overleg met de directie, maar die gesprekken zijn op niets uitgedraaid.

Vanmiddag was er dan de verzoeningsvergadering tussen de directie en de vakbonden van Aviapartner in het gebouw van de FOD Werkgelegenheid in aanwezigheid van een sociaal bemiddelaar die aangeduid was door het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V), maar die heeft niet tot resultaten geleid.

"De verzoening die op vraag van de directie heeft plaatsgevonden, heeft hooguit een halfuurtje geduurd", aldus vakbondsafgevaardigde Fouad Bougrine (ACLVB). "Het verslag is formeel: deze procedure kan de onderhandelingen niet vooruit helpen."

De onderhandelingen tussen vakbonden en directie worden wel voortgezet op Brussels Airport in Zaventem.  Daar wordt de draad weer opgenomen van zaterdagavond, toen bonden en directie na tien uur onderhandelen uit elkaar waren gegaan zonder akkoord.

De directie heeft aangedrongen op een kleinere delegatie en een mogelijke opsplitsing tussen arbeiders en bedienden, maar daar voelen de vakbonden weinig voor. Gisteren zaten er 20 mensen rond de onderhandelingstafel. Volgens de bonden is een doorbraak nog lang niet in zicht.