Probleem met rundvlees voor Colruyt werd ontdekt bij interne controleprocedure

Probleem met rundvlees voor Colruyt werd ontdekt bij interne controleprocedure

De aanwezigheid van de bacterie E.Coli in een "erg beperkt lot" gemalen rundvlees bestemd voor Colruyt werd ontdekt tijdens een interne controle, "wat bewijst dat de procedure zeer goed werkt", preciseert Pascal François, de woordvoerder van Viande de Liège, het betrokken vleesverwerkende bedrijf. "Vrijdag 26 april werd een erg zwakke aanwezigheid van E.Coli vastgesteld. Die informatie werd onmiddellijk overgemaakt aan Colruyt, die het nodig oordeelde om uit voorzorg die producten terug te roepen", benadrukt Viande de Liège. "Het is ook belangrijk eraan te herinneren dat het bakken alle risico's opheft", vervolgt Pascal François. Volgens hem kan dit type bacterie afkomstig zijn van een slachthandeling of van het dier zelf.

"Dit toont aan dat de investeringen die het bedrijf deed met het oog op een veel strengere controleprocedure, haar vruchten hebben afgeworpen", zegt de woordvoerder. Het bedrijf (het voormalige Derwa) riskeerde vorig jaar zijn exploitatievergunning te verliezen als gevolg van beheerproblemen. Sindsdien werden nieuwe middelen geïnvesteerd om de controleprocedures te versterken.

Het slachthuis van Luik, vanwaar het betrokken vlees afkomstig was, bestudeert de oorsprong van het probleem. "We hebben nog geen informatie ontvangen over de samenstelling van het lot, maar er zal een bijkomende analyse gebeuren en het personeel krijgt opleiding", aldus directeur Tony Jolet. "Er zijn meerdere oorzaken mogelijk: hygiëne van het personeel, een foute manipulatie...". Het slachthuis van Luik gaat ook al zijn leveranciers verwittigen.

Het controlesysteem heeft effectief zeer goed gewerkt en Colruyt werd zeer snel gewaarschuwd", bevestigt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). De oorsprong van een besmetting situeert zich waarschijnlijk op het ogenblik van de slachting. Inspecteurs van het FAVV waren vanochtend aanwezig in het slachthuis van Luik.

Door het probleem trok Colruyt zaterdag vers rundvlees en -bereidingen terug in 95 beenhouwerijen in België (op een totaal van 240 beenhouwerijen).

bron: Belga