Pro-Russische en prowesterse krachten nek aan nek in Moldavië

Bij de parlementsverkiezingen in ex-Sovjetrepubliek Moldavië, die zowel door de Europese Unie als door Rusland het hof wordt gemaakt, zijn de prowesterse Democraten en de socialistische oppositie nagenoeg even groot geworden. Vooral voor de pro-Russische president Igor Dodon, die de socialisten steunt en met voorsprong de populairste politicus van het land is, geldt de stembusslag van zondag als een succes.

De regerende partij van de Democraten van oligarch Vladimir Plahotniuc lijdt verlies. Plahotniuc geldt als de rijkste en meest invloedrijke man van het land. Rusland beschuldigt hem van criminele praktijken.

Beide kampen blijken na telling van meer dan een derde van de stembrieven ongeveer 30 procent gehaald te hebben. De socialisten zouden een lichte voorsprong hebben, zegt de kiescommissie in hoofdstad Chisinau. Moldavië staat bekend als de arme man van Europa. Vele burgers werken als migranten in de Europese Unie en Rusland, waar ze een beter leven willen opbouwen. In totaal waren er 3,27 miljoen mensen opgeroepen om 101 nieuwe parlementsleden te kiezen.

bron: Belga