Pro League lanceert "clean sheet" ranking voor doelmannen

Pro League lanceert "clean sheet" ranking voor doelmannen

Vanaf volgend voetbalseizoen introduceert de Pro League een "clean sheet" ranking. De minst gepasseerde doelman krijgt een bijzondere afbeelding op de rug, zo is bekendgemaakt. Het klassement zal vanaf de vierde speeldag worden bijgehouden. "De leider in dit klassement zal zich mogen onderscheiden door een bijzondere afbeelding op de rug van zijn shirt." Op het einde van de competitie zal de keeper die het minst gepasseerd werd, op eenzelfde wijze gehuldigd worden als de topscorer (Gouden Stier) en de assistkoning, luidt het verder.

Om het klassement te bepalen, worden enkele regels in acht genomen. Een clean sheet wordt toegekend aan een doelman die als titularis aan de wedstrijd begon én die gedurende de ganse wedstrijd het doel heeft verdedigd, geen enkel rechtsgeldig doelpunt (inclusief een owngoal) heeft moeten toestaan. Indien een wedstrijd vroegtijdig definitief wordt onderbroken, wordt er geen clean sheet toegekend.

Bij gelijke stand in de clean sheet, zullen twee criteria voorrang geven in de rangschikking: het aantal speelminuten, de doelman met de minste speelminuten staat bovenaan het klassement; én de leeftijd, de jongste doelman staat bovenaan het klassement.

bron: Belga