‘Prison Cloud' laat gevangenen surfen en gamen

‘Prison Cloud' laat gevangenen surfen en gamen

Vandaag zijn al twee gevangenissen met ‘Prison Cloud' uitgerust, die van Beveren en Leuze. De komende maanden wordt de gevangenis Marche-en-Famemme onder handen genomen en daarna volgen Brugge, Turnhout, Lantin en Nijvel. Binnen drie jaar wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het systeem in de 27 overige gevangenissen in ons land installeren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In de eerste plaats moet het platform een gedetineerde mee begeleiden naar een normale terugkeer in de maatschappij. Voor de dienst moeten de gevangenen wel betalen. De opbrengst gaat naar de kas van het steunfonds van voor gedetineerden.

De directie van de gevangenis bepaalt welke sites de gevangen kunnen raadplegen. Zo heeft hij geen toegang tot de sociale media en kan hij geen commentaar schrijven op nieuwssites. Vanuit een centrale kunnen de cipiers het surfgedrag van de gevangenen steeds in het oog houden.

Prijskaartje

Het is niet alleen een hele klus om alle gevangenissen met het systeem uit te rusten, maar er hangt ook een stevig prijskaartje aan vast. Hoeveel dat bedraagt, is niet duidelijk. «Alles hangt af van het aantal cellen en de vereiste werkzaamheden», zegt Geens. Voor de gevangenis van Marche-en-Famemme is het de berekening gemaakt en daar alleen gaat het al om 900.000 euro.

De socialistische vakbond ACOD is tevreden met het initiatief. «We kunnen dit systeem goed gebruiken. Dankzij 'Prison Cloud' kunnen we efficiënter werken met minder cipiers. Zo moeten ze niet telkens controleren met wie de gedetineerde telefoneert», klinkt het.