Prinses Elisabeth en koning Filip bezoeken de Brusselse brandweer

Prinses Elisabeth en koning Filip bezoeken de Brusselse brandweer

Koning Filip en prinses Elisabeth hebben vanochtend een bezoek gebracht aan de brandweer van Brussel. Het gebeurt niet vaak dat de prinses haar vader vergezelt bij een publieke activiteit. Ze studeert in Wales en is een week thuis omdat het voor haar paasvakantie is. De prinses toonde zich zeer geïnteresseerd in het werk van de brandweer en deinsde er niet voor terug om tijdens een blusdemonstratie zelf de lans vast te nemen. Het bezoek begon met een briefing. De koning, zijn dochter, Brussels staatssecretaris Cecile Jodogne en Brussels burgemeester Philippe Close kregen te horen wat de basisopleiding brandbestrijding inhoudt en ze kregen ook uitleg over de voortgezette opleidingen om nieuwe technieken aan te leren. De briefing werd plots onderbroken toen twee brandweerwagens en één ambulance moesten uitrukken naar een appartementsbrand in Laken.

Ook in de kazerne brandde het, zij het voor een oefening. De prinses, die ondertussen samen met de koning een brandweervest had aangetrokken, hielp mee blussen. Brandweerman Nick Geellenn was daarbij en zag dat ze die taak goed volbracht. "Ze deed dat eigenlijk heel beheerst en rustig, mooi op de vlammenbasis, perfect gedoofd, toch niet eenvoudig als je dat nog nooit gedaan hebt."

De tweede blusdemonstratie was die in een passiefhuis, waar er een nieuwe techniek gedemonstreerd werd: via een lange smalle lans wordt water via een klein gat binnengebracht waardoor de hete lucht afkoelt en je zo een rookgasexplosie vermijdt.

Tot slot was er nog een demonstratie van een speciale eenheid van de brandweer, die dag en nacht klaarstaat om bij een aanslag nog tijdens de politieactie op te treden. In tegenstelling tot vroeger moet de brandweer niet meer wachten tot de hele zone gesweept is om in actie te komen, maar kan ze al vroeger onder politiebegeleiding mensen beginnen te redden. Koning Filip vond het allemaal "zeer indrukwekkend".

Brandweerman Frank Vanderkimpen, die nog maar net zijn opleiding achter de rug heeft, had een kort gesprekje met prinses Elisabeth: "Ik vond ze oprecht geïnteresseerd. Ze vroeg of er meer en meer vrouwen bij de brandweer zijn, wat de brand van de Notre-Dame met ons doet. Ze leek goed voorbereid op dit bezoek en had goed nagedacht over haar vragen."

bron: Belga