Prins Harry roept op tot wereld zonder landmijnen tegen 2025

In naam van zijn overleden moeder strijdt prins Hary voor een wereld zonder landmijnen. Regeringen moeten zich aan hun beloftes houden deze wapens tegen 2025 af te schaffen, zei hij dinsdag in een videoboodschap tot de de conferentie over antipersoonsmijnen in Wenen. Het verbod op de springtuigen werd 20 jaar geleden in een verdrag vastgelegd. De 33-jarige Harry zet zijn strijd tegen landmijnen helemaal voort in de traditie van zijn moeder, prinses Diana, die slechts enkele weken voor het internationaal akkoord (Mine Ban Treaty) bij een verkeersongeval in Parijs om het leven kwam.

"Ik hoop dat we over tien jaar niet terug bij elkaar komen om te horen dat een nieuwe generatie van onschuldige kinderen bij het spelen door de dood of door verminking bedreigd is", zei de prins. Opdat de wapens tegen 2025 verdwijnen, zijn veel grotere inspanningen nodig dan vandaag. Vorig jaar zijn door landmijnen in totaal rond de 2.100 mensen om het leven gekomen. Meer dan 6.500 zijn volgens de Internationale Campagne tegen Landmijnen door de verraderlijke springtuigen verwond. De meeste slachtoffers in 2016 vielen in Afghanistan, Libië, Oekraïne en Jemen. Rond de 42 procent van alle slachtoffers was minderjarig, nooit eerder waren het er zoveel.

De zogeheten Ottawa Conventie, die zich bezighoudt met de strijd tegen landmijnen, werd tot dusver ondertekend door 163 landen.

bron: Belga