Principeakkoord over regeringsvorming in Noorwegen

Principeakkoord over regeringsvorming in Noorwegen

Vier maanden na de verkiezingen is er in Noorwegen een principeakkoord over een conservatieve minderheidsregering bereikt. De partijtop van het conservatieve Høyre, het rechtspopulistische FrP en het liberale Venstre willen samen een coalitie vormen, meldde de openbare televisieomroep NRK vandaag. Voor zondag zijn partijconventies bijeengeroepen waarop een regeringsverklaring zal afgelegd worden. Volgens het persagentschap NTB zijn echter nog niet alle thema's van het regeerakoord onderhandeld. Er is nog niets definitief en de onderhandelingen worden voortgezet, zei de vicevoorzitter van het liberale Venstre, Ola Elvestuen. Volgens het boulevardblad Verdens Gang is immigratie nog een van de openstaande punten.

De coalitieonderhandelingen waren op 2 januari begonnen. Er lekte nauwelijks wat naar buiten.

Bij de verkiezingen van september was het conservatieve Høyre van premier Erna Solberg de op een na sterkste partij geworden. De sterkste partij, de sociaaldemocratische Arbeidspartij, kon met haar partners echter geen regering vormen.

Tot dusver leidde Solberg een minderheidsregering van conservatieven en rechtspopulisten. Nu komt het liberale Venstre erbij. De drie partijen zijn echter afhankelijk van de steun van de christelijke KrF. De kleine partij had samen met de liberalen de vorige minderheidsregering geduld.

bron: Belga