Primark zet eerste stap richting transparantie over leveranciers

Primark zet eerste stap richting transparantie over leveranciers

De Ierse kledingketen Primark heeft een lijst gepubliceerd met zijn meer dan duizend leveranciers in 31 landen over heel de wereld. Dat zegt het platform Achact, dat de arbeidsomstandigheden in de textielsector wil verbeteren. De keten, gespecialiseerd in de confectie van kledij voor lage prijzen, sluit zich zo aan bij de dertigtal bedrijven die zich geëngageerd hebben om minstens gedeeltelijk klaarheid te verschaffen over hun onderaannemers. "Primark heeft de namen en adressen van zijn leveranciers, hun werknemersaantallen en de verdeling mannen en vrouwen daarin gepubliceerd. De keten engageert zich om die informatie twee keer per jaar te actualiseren", zegt Achact in een mededeling.

Hoewel de eerste stap naar transparantie goed nieuws is, moedigt de organisatie Primark aan om "verder te gaan en het Pact voor Transparantie te ondertekenen". Bedrijven die hun handtekening onder dat pact zetten, beloven om een downloadbare en geactualiseerde lijst te publiceren van namen en adressen van hun leveranciers en indien nodig de naam van hun moederbedrijf, het aantal werknemers en het type van producten.

Momenteel hebben zeventien merken het pact ondertekend. Het gaat om Adidas, ASICS, C&A, Esprit, GAP, G-Star RAW, H&M, Levi Strauss, Marks & Spencer, New Look, Nike, Patagonia en Pentland.

Medio januari verzamelde een veertigtal militanten voor de Primarkwinkel in de Brusselse Nieuwstraat om de consumenten te wijzen op het gebrek aan transparantie van de keten wat de arbeidsomstandigheden bij de leveranciers betreft. Ze overhandigden toen ook een petitie aan de directie met 67.981 handtekeningen.

bron: Belga