Prijs voor appartement op zeedijk stijgt voor het eerst in drie jaar

Prijs voor appartement op zeedijk stijgt voor het eerst in drie jaar

De prijs voor een appartement op de zeedijk is voor het eerst in drie jaar opnieuw gestegen, al zijn het vooral de nieuwe en gerenoveerde flats die het goed doen. Appartementen uit de jaren 60 of 70, en dat zijn er heel wat, zijn net goedkoper geworden. "Er zijn gewoon te veel kosten aan", zegt notaris Bart Van Opstal zondag in Het Nieuwsblad. De gemiddelde prijs voor appartementen aan de kust is gestegen met 2 procent, en zelfs met 3 procent op de zeedijk. Terwijl een flat met zicht op zee 315.000 euro waard was in 2014, kostte die een jaar later al 325.000 euro, leren cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

"Door de lage rente kunnen mensen goedkoper lenen en dat vertaalde zich in een groeiend aantal transacties aan de kust. We zien een stijging met 9,9 procent", zegt woordvoerder van de Federatie Bart van Opstal. "Zo'n toename in één jaar is heel uitzonderlijk."

De mediaanprijs voor oudere appartementen is dan weer gedaald met 3,8 pct in een jaar tijd, tot 250.000 euro. Aan die appartementen zijn veel kosten. "Zoals gevelrenovatie, verwarmingsinstallaties die vervangen moeten worden, betonrot, enzovoort. Dat drukt de prijzen, want kopers calculeren die extra kosten in", zegt Van Opstal.

bron: Belga