Pretparken dicht en wedstrijden zonder publiek: alle bijkomende coronamaatregelen op een rijtje

Pretparken dicht en wedstrijden zonder publiek: alle bijkomende coronamaatregelen op een rijtje

Vorige week vrijdag werden er al een aantal verstrengde maatregelen ingevoerd om het coronavirus in te dammen. Vandaag werden daar nog een aantal bijkomende maatregelen aan toegevoegd, vooral betreffende sport, cultuur, evenementen, pretparken en jeugdwerk.

Alexander De Croo (Open Vld) benadrukt dat de maatregelen dienen voor één groot doel: ervoor zorgen dat onze huisartsen en ziekenhuizen hun werk kunnen blijven doen, dat onze kinderen naar de scholen kunnen blijven gaan, dat de bedrijven in veilige omstandigheden kunnen blijven draaien, en dat het mentaal welzijn van mensen ondersteund wordt.

SPORT

 • Professionele wedstrijden kunnen blijven doorgaan, maar zonder publiek.

 • Alle amateurwedstrijden worden opgeschort. Trainingen zijn wel nog toegestaan.
 • Jeugdwedstrijden blijven toegelaten, maar er mag maximaal één ouder aanwezig zijn.
 • Zwembaden blijven open.
 • ONDERWIJS

  In het lager en secundair onderwijs verandert er niets. In het hoger onderwijs wordt de bezettingsgraad voor fysieke lessen teruggeschroefd naar 20 procent en blijven mondmaskers verplicht. Voor eerstejaars geldt een uitzondering met een bezettingsgraad tot 50 procent. “We mogen hen niet laten vereenzamen”, aldus Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

  CULTUUR

  Culturele evenementen kunnen blijven doorgaan. In theaters, bioscopen en concertzalen mogen niet meer dan 200 toeschouwers tegelijk aanwezig zijn. Uitzonderingen voor grote zalen, zoals het Sportpaleis, zullen niet langer toegestaan worden.

  • Aanbieden van drank en voeding is verboden.
  • Tussen de bubbels moet de afstand van anderhalve meter altijd gerespecteerd worden. Mondmaskers blijven verplicht.
  • Maximaal 40 personen aanwezig bij evenementen, huwelijken en communies.

  JEUGDACTIVITEITEN

  Buitenactiviteiten worden verplicht voor jongeren die ouder zijn dan twaalf jaar. Overnachtingen zijn niet meer toegelaten, tenzij voor kinderen jonger dan 12 jaar. Voor kinderen tussen 12 en 14 jaar kan dat ook als het tenminste gaat over 4 opeenvolgende nachten. Op die manier vormen ze een bubbel.

  PRETPARKEN EN DIERENTUINEN

  Pretparken worden gesloten. Dierentuinen blijven open, maar de binnenruimtes moeten dicht. Het aanbieden van drank en voeding is verboden.