Presidentsverkiezingen Oekraïne - Porosjenko feliciteert zijn tegenstander

Presidentsverkiezingen Oekraïne - Porosjenko feliciteert zijn tegenstander

De aftredende president van Oekraïne, Petro Porosjenko, heeft zondag zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen erkend en zijn tegenstrever Volodymyr Zelensky gefeliciteerd. Hij beloofde tegelijkertijd dat hij niet uit de politiek zou stappen. De exitpolls, die hem slechts 25 procent van de stemmen geven, "zijn duidelijk en geven me alle reden om mijn tegenstander op te bellen en te feliciteren", zei Porosjenko tot zijn aanhangers. "Ik aanvaard deze beslissing. Ik verlaat mijn functies, maar ik wil ten zeerste benadrukken: ik stap niet uit de politiek", voegde hij eraan toe. In Oekraïne zijn voor eind oktober parlementsverkiezingen gepland.

Volodymyr Zelensky, die volgens de peilingen aan de uitgang van de stembureaus een ruime overwinning haalde, beloofde de Oekraïners zondag dat hij hen "nooit zal laten vallen", in zijn eerste verklaring tot zijn aanhangers op zijn campagnehoofdkwartier na de stembusgang.

Aan het adres van de andere landen van de vroeger Sovjet-Unie stelde Zelensky zijn overwinning voor als het bewijs dat "alles mogelijk is". "Zolang ik officieel geen president ben, kan ik aan alle landen van de post-Sovjet-ruimte zeggen, als Oekraïens burger: Kijk naar ons! Alles is mogelijk".

bron: Belga