Presidentsverkiezing Peru - Fujimori geeft nederlaag toe

Presidentsverkiezing Peru - Fujimori geeft nederlaag toe

Keiko Fujimori heeft haar nederlaag toegegeven na de presidentsverkiezing van vorige week zondag, nadat de verkiezingsautoriteiten zondag al meldden dat haar tegenstander Pedro Pablo Kuczynski de meeste stemmen haalde. De 77-jarige neoliberale economie-expert en vroegere Wall Street-bankier won met 50,1 procent van de stemmen, de meest nipte verkiezingsoverwinning in de Peruaanse geschiedenis. De 41-jarige dochter van ex-president Alberto Fujimori (1990-2000), die momenteel een celstraf van 25 jaar uitzit voor schendingen van de mensenrechten, wenste Kuczyncki in een korte mededeling veel succes met zijn presidentschap en beloofde dat ze een "verantwoordelijke oppositie" zal vormen voor zijn regering in het parlement. Daarnaast zal ze "het volk verdedigen tegen lobby's en grote bedrijven".

Fujimori's rechts-populistische partij Fuerza Popular bezit met 73 van de 130 zitjes een absolute meerderheid in het parlement. De coalitie van Kuczynski veroverde bij de vorige verkiezingen slechts 18 zetels, nog minder dan links (20).

Fujimori noemt de "haatcampagne" tegen haar de reden voor haar nederlaag. In de eerste ronde haalde ze nog 40 procent van de stemmen, tegen 21 voor Kuczynski, die na de eerste ronde had gewaarschuwd dat de corruptie en de criminaliteit waaraan Fujimori's vader werd gelinkt, met zijn dochter weer zouden kunnen opduiken. Mede daarom stemden ook politieke bewegingen en bevolkingsgroepen die niet per se achter Kuczynski stonden, toch niet op Fujimori.

bron: Belga