Presidentsverkiezing in Iran volgend jaar op 19 mei

Presidentsverkiezing in Iran volgend jaar op 19 mei

De komende presidentsverkiezing in Iran vindt op 19 mei 2017 plaats, zo heeft de Raad der Hoeders van de Grondwet vanmorgen aangekondigd. De gematigde president Hassan Rohani zou kandidaat zijn voor een tweede mandaat. President Rohani, een gematigde geestelijke, werd in 2013 in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gekozen voor een termijn van vier jaar. Krachtens de grondwet kan hij kandidaat zijn voor een laatste mandaat.

Met steun van grootayatollah Ali Khamenei bracht Rohani de onderhandelingen over een nucleair akkoord tot een goed einde. Het historische akkoord werd in juli 2015 met de grootmachten (Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) gesloten.

Dankzij het akkoord konden de internationale sancties tegen Iran gedeeltelijk worden opgeheven, in ruil voor de belofte dat het land zijn nucleaire programma tot burgerdoeleinden zou beperken en geen kernwapen zou ontwikkelen. De VS handhaven evenwel economische sancties tegen Iran die geen verband houden met het nucleaire akkoord.

Sinds de islamitische revolutie van 1979 zijn alle aftredende presidenten herkozen voor een tweede ambtstermijn.

bron: Belga