President Trump doet per dag 7 valse of misleidende uitspraken

De Amerikaanse president Donald Trump heeft 4.229 valse of misleidende verklaringen afgelegd in 558 dagen. Dat zijn 7,6 valse claims per dag. Dat heeft de fact checker van de krant The Washington Post geturfd. De balans werd opgemaakt op 31 juli. In de eerste honderd dagen van zijn presidentschap waren het gemiddeld 4,9 valse claims of uitspraken, maar naarmate Donald Trump langer president is, neemt het gemiddelde aantal toe. In de maanden juni en juli liep het gemiddelde zelfs al op tot 16 per dag, schrijft de krant.

Nog anders uitgedrukt: in zijn eerste jaar als president deed Trump 2.140 valse of misleidende uitspraken. Nu, zes maand later, heeft hij dat totaal al verdubbeld. Alleen al op 5 juli zette de president een record neer met 79 valse of misleidende uitspraken op één enkel dag. Voor de recente maanden juni en juli waren het er respectievelijk 532 en 446.

Uit de cijfers blijkt ook hoe vaak de president in herhaling valt met zijn misleidende uitspraken, zo zijn er 150 valse of misleidende uitspraken die op z'n minste drie keer herhaald werden.

Bijna een derde van Trumps valse of misleidende uitspraken (1.293) hebben te maken met de economie, handelsovereenkomsten of jobcreatie. Hij zet regelmatig pluimen op zijn hoed door jobcreatie aan zichzelf toe te schrijven, terwijl ze gerealiseerd werd onder de vorige regering onder Obama, of hij pocht met beslissingen die door bedrijven werden genomen.

Maar het grootste aantal misleidende of valse uitspraken gaat over (im)migratie. 538 valse of misleidende uitspraken gaan erover. Zo heeft Trump in de laatste 5 maanden 30 keer beweerd dat zijn sinds lang beloofde muur aan de grens met Mexico in aanbouw is, terwijl er niet eens geld voor vrijgemaakt is door het Amerikaanse parlement.

bron: Belga