Prenataal sporten is nieuwe trend tijdens zwangerschap

Het is een steeds vaker terugkomend beeld: zwangere vrouwen die in de buitenlucht sporten. Zo bestaan er bootcamps die toekomstige mama's laten sporten, om ook tijdens de zwangerschap fit te blijven.
door
Laura.Brusselaers
Leestijd 1 min.

'Mom In Balance' is zo'n Nederlandse organisatie die zich hiermee bezighoudt. Hoewel heel wat studies aantonen dat sporten tijdens de zwangerchap gezond is, is prenataal sporten nog een redelijk nieuw fenomeen. Maar nu is dat sterk aan het opkomen.

"Bestaande fitnesszalen voegen programma's toe voor toekomstige moeders. Zo zijn er veel prenatale yoga-lessen en Pilates-trainingen", zegt Beth McGroarty, researchdirectrice van Global Wellness Institute aan BBC.

Voorzichtig

Dokters waarschuwen wel dat het van vrouw tot vrouw afhangt of het ideaal is om prenataal te sporten. Indien de toekomstige moeder gezond is en heel haar leven al actief is geweest, kan ze een deel van haar oefeningen hervatten. Zo'n 60% van wat ze voordien deed.

'Mom In Balance' is nu in elf landen actief, waaronder Japan, de Verenigde Staten en Duitsland. In China zou de doorbraak moeilijker kunnen worden. Daar wordt de zwangerschap beschouwd als een kwetsbaar moment voor de vrouw waarin ze vooral moet rusten.