Premier Michel woont herdenking WO II in Warschau bij

Premier Charles Michel zal zondag in Warschau de herdenkingsplechtigheid bijwonen van de start van de Tweede Wereldoorlog, die begon met de Duitse invasie in Polen tachtig jaar geleden. Dat werd vernomen van een woordvoerder van de eerste minister. Een dertigtal buitenlandse leiders zal de ceremonie bijwonen. VS-president Donald Trump ging in op de Poolse uitnodiging, net als de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en het Oekraïense staatshoofd Volodymyr Zelensky.

De Russische president Vladimir Poetin staat niet op de gastenlijst, wat een woedende reactie Moskou teweeg bracht. Het verwijt de Polen enkel vertegenwoordigers van lidstaten van de Europese Unie, de NAVO en van enkele gewezen Sovjet-republieken te hebben uitgenodigd, "ondanks de beslissende en onbetwiste bijdrage van ons vaderland" in de nederlaag van de nazi's en de bevrijding van Polen.

Rusland benadrukt regelmatig de immense offers van de Sovjet-Unie in de oorlog tegen nazi-Duitsland. Volgens schattingen zouden 27 miljoen burgers en militairen uit de Sovjet-Unie overleden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

bron: Belga