Premier Michel wil rol federale regering bij onderhandelingen Lufthansa

Premier Michel wil rol federale regering bij onderhandelingen Lufthansa

Premier Charles Michel wil dat de federale overheid mee kan aanschuiven bij de onderhandelingen tussen Brussels Airlines en Lufthansa. Hij hoopt daarmee meer garanties te krijgen over de verankering in ons land, de tewerkstelling en het behoud van een beslissingscentrum in Brussel. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa kondigde gisteren aan dat ze haar call optie op Brussels Airlines zal uitoefenen. Het is de bedoeling tegen eind dit jaar een akkoord te hebben met de Belgische aandeelhouders over de modaliteiten, zodat Lufthansa begin 2017 de 55 procent aandelen die het nog niet in handen heeft, kan overnemen.

Tijdens het vragenuurtje in de plenaire Kamer kreeg de premier donderdag vragen uit verschillende fracties over de volledige overname. Onder andere het prijskaartje dat aan de resterende aandelen hangt - er worden bedragen geciteerd van amper 2,6 miljoen euro - kwam aan bod. Maar ook over het behoud van de naam en het scenario om naar een lowcostmaatschappij te evolueren, kwamen vragen.

Premier Charles Michel wees erop dat de beslissing die Lufthansa gisteren nam, het gevolg is van een akkoord uit 2008-2009. De samenwerking die toen werd gesloten, heeft volgens de premier overigens ook vruchten afgeworpen. Toch stelde Michel "te weinig waarborgen" te hebben. Prioritair voor hem zijn de verankering in ons land, de tewerkstelling en het behoud van een beslissingscentrum.

"Dit is een delicaat moment", aldus de eerste minister. "maar het kan een opportuniteit zijn" voor een versterking van Brussels Airlines in een grotere maatschappij. De premier gaf aan dat het zijn intentie is de federale regering aan tafel uit te nodigen bij de onderhandelingen tussen beide luchtvaartmaatschappijen, en dat via de Federale Participatiemaatschappij (FPIM).

bron: Belga