Premier bespreekt Afrikaanse thema's met commissievoorzitter Afrikaanse Unie

Premier bespreekt Afrikaanse thema's met commissievoorzitter Afrikaanse Unie

Eerste minister Charles Michel heeft vandaag in Brussel een werkvergadering gehouden met Moussa Faki Mahamat, voorzitter van de commissie van de Afrikaanse Unie. De twee bespraken, tijdens hun eerste bilaterale ontmoeting, Afrikaanse thema's, meldt het kabinet van de premier. Net als Faki is ook de premier ervan overtuigd dat de problemen van de Afrikaanse landen door die Afrikaanse landen opgelost moeten worden. De Europese Unie heeft daarin ook nog een rol te spelen, maar enkel om de Afrikaanse landen in die inspanningen te ondersteunen. Later op de dag volgde ook een onderhoud met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Iets meer dan een jaar geleden kwam de vroegere Tsjadische minister van Buitenlandse Zaken Faki aan het hoofd van de commissie van de Afrikaanse Unie. Michel en Faki zagen elkaar de afgelopen maanden en passant, maar vandaag was er voor de eerste keer een echt bilateraal onderhoud.

Al tijdens zijn campagne pleite Faki voor een efficiëntere en slagkrachtiger Afrikaanse Unie. Dat pleidooi, over een nieuwe impuls voor de AU, voerde hij ook tegenover Michel. Een van de vele uitdagingen waar het Afrikaanse continent voor staat, is de terreurdreiging in de Sahel.

Ook België is betrokken bij de strijd tegen de terreur in die regio. Zo wordt de VN-operatie in Mali nog tot oktober geleid door de Belgische generaal-majoor Jean-Paul Dekoninck, en tot begin dit jaar leidde België de Europese trainingsmissie in Mali. Daarnaast werken vijf landen in de regio alsmaar intensiever samen om op te treden tegen terreur, ook militair. Faki ziet vooruitgang op het terrein. Hij erkent dat er een toename is van terreuraanvallen, maar dat heeft volgens de Tsjadiër te maken met de militaire operaties tegen die groepen.

Een oplossing voor deze dreiging is essentieel, vindt Faki. Anders vreest hij een uitbreiding van het moslimterrorisme richting Nigeria en Centraal-Afrika. De commissievoorzitter ziet een "boog van instabiliteit" van de Sahel, over Zuid-Soedan en Somalië, tot in Jemen en verder op het Arabisch schiereiland.

Over Libië deelden Michel en Faki de visie dat chaos in het land heerst. Een conferentie van de verschillende stammen is volgens Faki een van de oplossingen voor het conflict. De Verenigde Naties en de Europese Unie zijn betrokken bij het conflict in Libië, de Afrikaanse Unie zou dat volgens Faki meer moeten zijn.

Centraal-Afrika kwam als laatste thema aan bod. In dat verband werd gepleit voor een grotere betrokkenheid van de AU in deze labiele regio. In het korte onderhoud werd de situatie in Congo even besproken - België heeft in Kinshasa niet langer een ambassadeur, maar ons land staat via andere kanalen nog in contact met de autoriteiten. In zijn gesprek met Reynders kwam onder meer ook het thema van de terreurdreiging aan bod.

bron: Belga