Prehistorische krabben ejaculeerden sperma uit hun kop

Prehistorische krabben ejaculeerden sperma uit hun kop

In fossielen van de trilobieten, de krabachtige diertjes, zijn resten van eitjes ontdekt in een holte vlakbij de kop. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin in het wetenschappelijk tijdschrift Geology.

De vondst localiseerde zich in het noordwesten van de Verenigde Staten in oude bergketens. Door de merkwaardige positie van de eicellen in de fossielen gaan de onderzoekers ervan uit dat de vrouwelijke tribolieten hun eitjes afscheidden uit een opening in hun kop. Ook bij de mannelijke soort vermoeden wetenschappers dat zij op hun beurt spermacellen uit hun kop ejaculeerden.

Geslachtsgemeenschap

Deze bevindingen wijzen allemaal in één richting. De prehistorische dieren zouden geen geslachtsgemeenschap gehad hebben. In plaats daarvan begroeven de vrouwtjes hun eieren naar alle waarschijnlijkheid in het zand, waarna het mannetje de eitjes ging bevruchten. Deze voortplantingstactiek is vandaag nog steeds terug te vinden bij hedendaagse degenkrabben. Zij scheiden ook zaad en eitjes af via de kop.