Prehistorisch dier vernoemd naar David Attenborough

Prehistorisch dier vernoemd naar David Attenborough

In het plaatsje Riversleigh in Queensland hebben wetenschappers een fossiel van een tot nu toe onbekend buideldier aangetroffen in een afzetting van kalksteen. Het gaat om een buidelleeuw die 18 miljoen jaar geleden leefde in de bomen van regenwouden van Australië, zo melden onderzoekers van de University of New South Wales in het wetenschappelijk tijdschrift Palaeontologia Electronica.

Onderzoek op het fossiel heeft uitgewezen dat het dier insecten at, kleiner was dan een moderne kat en ongeveer 600 gram woog. "De buidelleeuw had dus niet het formaat van een leeuw of lynx, maar meer dat van moderne klimbuideldieren, zoals koeskoezen", verklaart hoofdonderzoekster Anna Gillespie op nieuwssite Phys.org.

Ondanks zijn kleine formaat was Microleo attenboroughi een roofdier. "Het is aannemelijk dat het dier van boomtop naar boomtop sprong en jaagde op kleine insecten, hagedissen en vogels", aldus Gillespie.

De wetenschappers hebben het fossiel van de buidelleeuw vernoemd naar David Attenborough, omdat de televisiemaker de kalksteenafzetting bij Riversleigh in zijn documentaires vaak als "één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld" heeft vermeld.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ndMKTnSRsKM