Praktische werkafspraken gemaakt in "constructieve" sfeer

Praktische werkafspraken gemaakt in "constructieve" sfeer

Formateur Jan Jambon (N-VA) en de delegaties van N-VA, CD&V en Open Vld hebben vandaag op een eerste vergadering de praktische afspraken gemaakt voor de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. De inleidende vergadering van de "Zweedse coalitie" nam amper een uur in beslag. "De sfeer was goed en constructief", zo verklaarde formateur Jambon na afloop. "Alle delegaties zijn gemotiveerd om er een coherente ploeg van te maken."

Morgen komen de eerste thematische werkgroepen bijeen om de inhoudelijke onderhandelingen op gang te trekken. Om hun werk te stofferen, liggen er al een aantal nota's klaar. Ook gaan de onderhandelaars meteen naar het budget en de cijfers kijken. Vanaf volgende week moeten de gesprekken dan helemaal op kruissnelheid raken.

"Het wordt een boeiende periode. Ik heb drie partijen gezien die vastberaden zijn om een goed regeerakkoord te maken. Maar de weg is nog lang", zo blikte uittredend onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vooruit. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten van haar kant predikte discretie. "We gaan de komende weken aan tafel onderhandelen, niet voor de camera's."

bron: Belga