Positieve politieke reacties op spijtbetuiging van koning Filip

Positieve politieke reacties op spijtbetuiging van koning Filip

«Goed gedaan en een sterke boodschap van koning Filip», vindt CD&V-voorzitter Joachim Coens. «Op naar meer respect en een sterke samenwerking», vervolgt hij op Twitter. Zijn partijgenote, Kamerlid Els Van Hoof, heeft het over een «noodzakelijke maar mooie spijtbetuiging van koning Filip ten aanzien van het koloniaal verleden. Nu in parlement nog bepalen hoe we er als samenleving verder mee omgaan».

60 jaar onafhankelijkheid Congo. Op naar meer wederzijds respect en een sterke samenwerking.

Goed gedaan en een sterke boodschap van Koning Filip ; betuigt "diepste spijt" voor Belgische wandaden in Congo | VRT NWS: nieuws https://t.co/v6D9JkiWPD

— Joachim Coens (@joachimcoens) June 30, 2020

Noodzakelijke mr mooie spijtbetuiging van koning Filip tav koloniaal verleden. Nu in parlement nog bepalen hoe we er als samenleving verder mee omgaan #congopardon

— Els Van Hoof (@ElsVanHoofcdenv) June 30, 2020

"Sterk en groots"

«Koning Filip zet met zijn persoonlijke brief aan het Congolese volk vandaag een belangrijke stap. Het parlement zal op basis van onderzoek en dialoog mee bepalen hoe we vandaag en morgen omgaan met de moeilijke koloniale geschiedenis van België», stelt Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) op Twitter. «Sterk en groots. De wonden zien en erkennen is het begin van genezing», reageert ook gewezen Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. «Het is belangrijk dat deze eerste stap gezet wordt in de erkenning van onze koloniale geschiedenis. Met deze brief erkent de koning dat die geschiedenis ook nu nog effect heeft, door het te linken met de discriminatie die op vandaag bestaat», reageert Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi.

En de Koning overstijgt het debat. Erkenning is altijd de eerste stap. Mooi!?? https://t.co/7l7AZCCn7F

— Sihame El Kaouakibi (@SihameElk) June 30, 2020

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt reageert 'met respect' op de brief van de koning: «Koning Filip I schrijft geschiedenis. De vorst voelt de veranderde tijdsgeest goed aan en neemt afstand van een van zijn voorvaderen. Dit moedigt de Kamer aan om werk te maken van een officieel rapport met aanbevelingen over ons koloniaal verleden.»

Maar hij wijst erop dat het werk met de spijtbetuigingen niet af is: «De Congo-commissie gaat binnenkort van start in het parlement. Als een land worstelt met haar verleden, kun je de verwerking ervan niet uitsluitend overlaten aan academici. Het is aan de politiek om de pijnlijke waarheid te assumeren én om er scherpe conclusies aan vast te knopen. De politiek moet de handschoen opnemen om zo te komen tot een officieel discours, het erkennen van betrokkenheid, richtlijnen over de publieke ruimte en excuses door onze instellingen. Ook over de teruggave van gestolen voorwerpen uit Congo dringt een beslissing zich op.»

Voor sp.a-kamerfractieleidster Meryame Kitir is de spijtbetuiging van koning Filip een belangrijke stap in de juiste richting. «In het erkennen van de fouten uit het verleden. Maar laat het ook en vooral een stap vooruit zijn in de strijd van vandaag tegen elke vorm van discriminatie en racisme», stelt ze op Twitter.

Gewezen Brussels minister Céline Fremault (cdH) vindt de brief met spijtbetuigingen «een historisch gebaar» die «onze twee landen en hun burgers dichter bijeen brengt op deze 30 juni».

Spijtbetuiging Koning Filip belangrijke stap in de juiste richting. In het erkennen van de fouten uit het verleden. Maar laat het ook en vooral een stap vooruit zijn in de strijd van vandaag tegen elke vorm van discriminatie en racisme. pic.twitter.com/outovnNSMb

— Meryame Kitir (@MeryameKitir) June 30, 2020

Meest gelezen
 1. cameronthumb

  Cameron Vandenbroucke is halverwege haar zwangerschap en deelt foto: «Je ziet nog niets?!»

 2. Belgaimage-40549806

  Jupiter is maandag voor het eerst in 59 jaar op zijn helderste en dichtste bij de aarde

 3. Back to sport cover 3

  Sporten voor dummies: met deze drie sporten kan je op ieder moment beginnen

 4. Belgaimage-45531693xx

  Indiase vrouw ten onrechte doodverklaard, verkeerd lichaam begraven

 5. Capture d’écran (69)

  650 euro voor een bezemkast? Dat betaal je in New York (video)