Portugal verrast Frankrijk en wint EK

Portugal verrast Frankrijk en wint EK

Opvallend feit bij aanvang van de finale: Renato Sanches, de aanwinst van Bayern München, werd met 18 jaar en 327 dagen de jongste speler ooit in een EK-finale. Hij deed daarmee beter dan Cristiano Ronaldo in 2004 (19 jaar en 150 dagen).

Diezelfde Ronaldo speelde zondag zijn 21ste match op een EK-eindronde, al beleefde hij daar maar weinig plezier aan. De vedette van Real Madrid moest al na 24 minuten vervangen worden met een blessure aan de linkerknie. In tranen verliet hij het veld voor Quaresma.

Veel sportieve hoogtepunten vielen er in een teleurstellende eerste helft niet te noteren. Griezmann was het gevaarlijkst, maar zijn kopbal werd door Rui Patricio uit doel geweerd. Portugal verdedigde in blok en stelde offensief weinig voor.

Falende topschutter

Ook na de koffie bleven de kansen aanvankelijk schaars, tot Deschamps kort voor het uur Coman bracht voor Payet. Meteen daarna dreigde Griezmann met een schuiver. De Franse nummer 7 kreeg vervolgens dé mogelijkheid om de score te openen, maar de Atletico-spits kopte een gemeten voorzet van Coman van dichtbij over. Bijna de zevende treffer voor de topschutter van dit EK.

Een kwartier voor tijd toonde Olivier Giroud zich gevaarlijk. De Arsenalspits probeerde het met een gekruist schot, maar ook hij vond Rui Patricio op zijn weg. In de 80ste minuut kwam Portugal eindelijk opzetten. Hugo Lloris sloeg eerst een verdwaalde voorzet weg en stond daarna paraat op een omhaal van Quaresma. Namens de Fransen had invaller André-Pierre Gignac in de toegevoegde tijd nog een unieke kans om verlengingen te vermijden, maar hij raakte de paal.

Eder beslist toernooi

Op het einde van de eerste verlenging kwam de Portugese invaller Eder dichtbij de 1-0. Lloris pareerde diens kopbal. Vier minuten ver in de tweede verlenging viel de goal dan toch. Rijsel-spits Eder, opnieuw hij, klopte Lloris met een knap grondscherend schot. Een minuut eerder had Guerreiro de lat geraakt bij een onterechte vrijschop voor de Portugezen.

Frankrijk zette in de absolute slotfase nog alles op alles om strafschoppen uit de brand te slepen, maar het team van bondscoach Fernando Santos hield stand. Portugal volgt op de erelijst tweevoudig titelverdediger Spanje op.

Bron: Belga, redactie Metro