Portret van een opwarmende planeet

De gevolgen van een klimaatopwarming zijn nu al te zien. De aarde moet zich aanpassen van de Vlaamse kust over New York tot de Kiribati-eilanden. Sommige van die eilanden moeten zelfs vrezen voor hun toekomst. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

AFP / M. Taamallah

Reeds zichtbare gevolgen

Extreme klimaatverschijnselen

Droogtes, orkanen, overstromingen ... de klimaatrampen hebben zich de afgelopen jaren vermenigvuldigd. Denk maar aan de orkaan Sandy die New York lamlegde in 2012 en aan 210 Amerikanen het leven kostte (foto rechts). In 2010 troffen verschillende overstromingen Pakistan waarbij er zo'n 3.000 dodelijke slachtoffers vielen. Of de toename van het aantal warmterecords over de hele wereld.

AFP / M. Bureau

De stijgende zeespiegel

Smeltende gletsjers in de 20ste eeuw hebben een stijging van de zeespiegel van 17 centimeter veroorzaakt. De gevolgen zijn nog niet duidelijk zichtbaar, omdat het vooral gaat over de verontreiniging van het grondwater door zout water en niet echt over overstromingen. Anderzijds worden de gevolgen van sommige stormen vertienvoudigd door een hogere zeespiegel. In 2005 werd de Amerikaanse stad New Orleans op een nooit eerder geziene manier overstroomd. Meer dan 1.800 mensen lieten het leven.

De Europese kusten onder druk

AFP / J. P. Muller

De stijging van de zeespiegel baart iedereen zorgen, zo ook de kustregio in Vlaanderen. De regio heeft een plan van 200 miljoen euro ontwikkeld omdijken te bouwen en stranden te verhogen. Dit zal de gevolgen van een licht stijgende zeespiegel beperken. Daarnaast worden verschillende andere plannen besproken met het oog op sterker stijgend water. In Frankrijk wordt de kust van Bordeaux ook bedreigd. Alleen al tijdens de winter van 2009 hebben stormen de kustlijn met 9 meter opgeschoven. Verschillende gebouwen moesten worden achtergelaten.

De toekomstige gevolgen

AFP / S. Vidanagama

Regio's die van de kaart geveegd worden

Verschillende streken van de wereld dreigen verzwolgen te worden door de zee. Dit is het geval voor enkele eilandstaten, zoals de Malediven en de Kiribati-eilanden. In 2014 haalde de president van Kiribati het nieuws door de aankoop van 22 vierkante kilometer land op de Fiji-eilanden "om zijn burgers een toevluchtsoord te bieden als hun atollen onder water staan." De Gangesdelta in Bangladesh en zijn 140 miljoen bewoners zitten ook op de eerste rij en moeten nu al vechten tegen steeds vaker voorkomende overstromingen. De VN schat dat de wereld 250 miljoen klimaatvluchtelingen zal tellen in 2050.

AFP / P. Baz

Een onleefbaar Midden-Oosten

Volgens het tijdschrift ‘Nature Climate Change' kunnen extreme hittegolven sommige delen van het Nabije Oosten tegen 2100 onleefbaar maken. Volgens simulaties zou de hitte-index, die temperatuur en vochtigheid combineert, zes uur hoger zijn dan 75 ° C. Dat is een ondraaglijk niveau voor het menselijk lichaam. Vooral Iran, Saoedi-Arabië, Qatar en Dubai lopen risico.

De landbouw onder druk

AFP / E. Menand

De Europese Commissie waarschuwt dat de klimaatverandering zal zorgen voor meer neerslag en een gemiddelde stijging van de temperaturen. Daarnaast zullen extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, overstromingen, en droogtes, ons landbouwmodel verstoren. In sommige streken van de wereld zou de daling van de opbrengsten dramatisch zijn, omdat de gewassen ook dienen als voedsel voor de mensen die het produceren.

Door Camille Goret

#WeAreTheClimateGeneration is een Europees initiatief dat het grote publiek bewust wil maken van de klimaatverandering. Meer info op wearetheclimategeneration.com.