Pornhub betaalde hackers 20.000 dollar om abonnees te beschermen

Pornhub, een van de bekendste pornografische websites ter wereld, werd gechanteerd door hackers. De computercriminelen hadden alle abonnees op de website gedownload, maar gaven ze terug nadat de website 20.000 dollar had betaald.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Privacy is een kostbaar goed in onze maatschappij en het wint nog meer aan belang als je online video's van de horizontale tango opzoekt. Denk maar aan al die James Bond-achtige manieren om te weten of je moeder de trap op komt. Daarom zat Pornhub heel verveeld met het nieuws dat hackers ingebroken hadden in de database van hun website.

Al is hackers misschien een wat negatieve term voor de computerwizards. Het waren naar eigen zeggen goedhartige internetavonturiers die de website wilden wijzen op de gaten in hun verdediging. Ze omzeilden de beveiligingsmuur en slaagden erin om alle namen van de abonnees te downloaden. Bovendien konden ze alle gebruikers lokaliseren en hun verrichtingen op de website volgen.

In ruil voor de gegevens en informatie over de lacunes in hun afweer, vroeg de groep, onder leiding van de Rus Habalov, een 'bug bounty' van 20.000 dollar. Een bedrag dat Pornhub hen zonder verpinken heeft betaald. Zo eindigde alles dus toch nog met een happy ending.

Foto AFP / V. Hache