Pools parlement keurt omstreden tuchtwet goed voor rechters

Pools parlement keurt omstreden tuchtwet goed voor rechters

Het Poolse parlement heeft de omstreden tuchtwet voor rechters goedgekeurd. De nationalistisch-conservatieve regeringspartij PiS stemde in de Sejm, de eerste kamer van het parlement, met een meerderheid een stemming van de Senaat weg. Die tweede kamer van het parlement, die door de oppositie gedomineerd wordt, had een wetsontwerp van PiS afgewezen. De wet bepaalt dat rechters moeten rekening houden met geldboetes, degradatie of ontslag als ze de beslissingsmacht of legaliteit in twijfel trekken van een andere rechter of gerecht. Ook mogen ze niet politiek actief zijn.

De nieuwe wet stootte op hevige kritiek van de Europese Commisie en van grondwetsexperten van de Raad van Europa. Nu wordt de wet voorgelegd aan president Andrzej Duda. In Duda's omgeving is vandaag vernomen dat de president de wet zou ondertekenen.

De regerende PiS-partij heeft justitie de voorbije jaren hervormd. De Europese Commissie heeft wegens de omstreden hervormingen al verschillende procedures opgestart tegen de Poolse regering wegens schendingen van de Europese verdragen. Ook trok ze naar het Europees Gerechtshof.

bron: Belga