Pools Europarlementslid krijgt sanctie voor seksistische verklaring

Pools Europarlementslid krijgt sanctie voor seksistische verklaring

Het Poolse Europarlementslid Janusz Korwin-Mikke mag zich volgende week aan een sanctie verwachten voor zijn seksistische uitspraken in het Europese halfrond. Dat heeft voorzitter Antonio Tajani vandaag gezegd op de wekelijkse bijeenkomst van de fractieleiders. Korwin-Mikke zorgde vorige week voor ophef met zijn verklaring dat vrouwen minder moeten verdienen dan mannen omdat ze "zwakker, kleiner en minder intelligent" zijn. Met die seksistische uitspraak was de notoire relnicht uit Polen niet aan zijn proefstuk toe. De voorbije jaren werd hij al bestraft omdat hij de Hitlergroet had gebracht en vluchtelingen met uitwerpselen had vergeleken.

Tajani meldde de fractieleiders vanochtend dat hij Korwin-Mikke wegens zijn recidivisme een forse sanctie wil geven. Volgende week moet duidelijk worden hoe die straf er precies zal uitzien. De Pool kan bedacht worden met een schorsing, een stevige boete en de tijdelijke intrekking van zijn recht om het Europees Parlement extern te vertegenwoordigen.

Korwin-Mikke is de enige vertegenwoordiger van zijn eigen conservatieve en eurosceptische partij Korwin in het Europees Parlement. Hij behoort niet tot een fractie in het halfrond.

bron: Belga