Pompeo toont standvastigheid tegenover Rusland in hoorzitting Congres

Pompeo toont standvastigheid tegenover Rusland in hoorzitting Congres

De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo heeft woensdag voor het Congres verklaard dat hij Rusland "persoonlijk" gewaarschuwd heeft voor iedere "inmenging" in de verkiezingen van de Verenigde Staten. Hij sloot geen nieuwe sancties tegen Moskou uit. "Ik heb persoonlijk de Russen duidelijk gemaakt dat er ernstige consequenties verbonden zijn aan inmenging in onze democratische processen", zei Pompeo. Hij probeerde zo de discussie te ontmijnen die ontstaan was na de top van 16 juli tussen Donald Trump en Vladimir Poetin. De Amerikaanse president wordt verweten zich te verzoenend opgesteld te hebben tegenover zijn Russische ambtgenoot.

"We hebben duidelijk laten verstaan dat de bal in het Russische kamp ligt", zei hij. Volgens hem is Trump zich "goed bewust van de uitdagingen waar Rusland de VS, onze bondgenoten en partners voor stelt".

"De regering blijft krachtige actie ondernemen tegen Rusland als antwoord op zijn vijandige activiteiten", zei Pompeo. De buitenlandminister, die gehoord werd in de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat, zei dat hij ook bereid was om samen met het Congres te werken aan nieuwe sancties tegen Rusland.

Over de annexatie van de Krim door Rusland herhaalde Pompeo het standpunt van de VS. "De Verenigde Staten erkennen de zogenaamde annexatie van de Krim door het Kremlin niet en zullen dat ook niet doen." Dat klonk veel krachtiger dan de toon die Trump hanteerde tijdens de top met de Russische president in Helsinki. Trump deed twijfel ontstaan over het Amerikaanse standpunt. Hij sloot niet uit de annexatie van het Oekraïense schiereiland door Rusland in 2014 te erkennen.

"De sancties vanwege de Krim gaan onverminderd door, tot Rusland de controle over het schiereiland van de Krim teruggeeft aan Oekraïne", verduidelijkt Pompeo.

bron: Belga