Polsband vertelt je wanneer je genoeg zon kreeg

Polsband vertelt je wanneer je genoeg zon kreeg

Berichten over de gevaren van te veel zon op onze huid, zijn tegenwoordig schering en inslag. Maar het blijft moeilijk om in te schatten wat te veel en te lang precies inhoudt. Amerikaanse onderzoekers helpen ons met een polsband dat ons waarschuwt wanneer we genoeg vitamine D kregen.

Het armbandje is gemaakt uit plastic en bevat inkt dat verdwijnt wanneer de drager ervan lang genoeg in de zon zat. "Het is gemaakt voor mensen die denken aan de gevaren van de zon, maar toch nog steeds veel plezier willen maken", vertelt onderzoek David Hazafy.

Het snufje imiteert de manier waarop onze huid zonlicht absorbeert. Geen verfstof meer op het bandje betekent dat we geen vitamine D meer nodig hebben. Zo kan je ook, net zoals op je huis, zonnecrème op het bandje doen.

Wie denkt dat het bandje maar een keer bruikbaar is, denkt verkeerd. Aangezien de verf niet vernietigd wordt door het zonlicht, kan het polsbandje 's nachts terug opgeladen worden.

De producenten verwachten dat hun product volgende zomer te koop zal zijn in de winkels. Een bandje zou dan tussen de 7 en 14 euro kosten en zo'n twee weken bruikbaar zijn.