Poll: mag ‘Hotel Mama' een vergoeding vragen aan inwonende kinderen?

Poll: mag ‘Hotel Mama' een vergoeding vragen aan inwonende kinderen?

Een 53-jarige vrouw uit Menen stapte ten einde raad naar de rechter omdat haar 27-jarige zoon weigert om een maandelijks 250 euro te betalen voor zijn kost en inwoon. Haar twee andere inwonende kinderen leveren die bijdrage wel.

«Dat vind ik een oneerlijke situatie», vertelt de moeder aan Het Nieuwsblad. Maar de rechter volgde die redenering niet. Als ouder ben je verplicht je behoeftige kinderen, hoe oud ook, te onderhouden. Die verplichting vervalt als het kind zijn eigen kost verdient, maar tegenwoordig gebeurt het almaar vaker dat volwassen kinderen na hun studies in Hotel Mama blijven hangen. Een ouder kan niet eisen dat daar een maandelijkse vergoeding tegenover staat.

«De enige manier om situaties als deze te vermijden, is door een contract op te stellen», zegt Christine Van Roy van het Instituut voor Familie- en Jeugdrecht van de KU Leuven. Op die manier heb je als ouder toch een juridisch houvast indien het kind zou weigeren om te betalen.

Binnen deze zaak oordeelde de rechter dat de zoon binnen de acht dagen het huis moet verlaten, maar dat vindt de moeder dan weer een brug te ver.

[polldaddy poll="9320661"]