Politievakbonden dienen stakingsaanzegging in

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de politie (ACV, VSOA en NSPV) dient vandaag een stakingsaanzegging van onbepaalde duur, vanaf 21 maart, in tegen het plan-Medusa. Dat meldt de socialistische vakbond ACOD. Die laatsten dienen de aanzegging niet mee in, omdat ze gisteren al een aanzegging deden voor dezelfde periode, maar steunen het vakbondsfront wel. In een mededeling hekelt ACOD dat "elke vorm van sociale dialoog en overleg miskend werd" bij de politieke beslissing, op 23 februari, om de operationele capaciteit van het Medusaplan op te trekken. Na het overlegcomité van 2 maart, waar "de vakbonden geen antwoorden kregen op de door hen gestelde vragen", werd al met een aanzegging gedreigd. Nog op dat overlegcomité werd duidelijk "dat de risicoanalyse totaal ondermaats was". De andere vakbonden die deelnemen aan het front bevestigen dat ze later vandaag inderdaad een stakingsaanzegging tegen het Medusaplan indienen.

Omdat de socialistische overheidsvakbond gisteren al een aanzegging indiende voor al het personeel van de geïntegreerde politie, kan die vakbond de stakingsaanzegging van vandaag niet mee ondertekenen, al steunt het ACOD de actie wel. De ACOD-actie van gisteren klaagt "het beleid van de regering-Michel rond de openbare diensten en de politie in het bijzonder" aan. "Het spreekt voor zich dat onze leden die betrokken zijn bij het Medusaplan binnen het kader van onze stakingsaanzegging zullen kunnen deelnemen aan alle mogelijke acties die door het front zullen worden gepland", klinkt het in een mededeling van ACOD.

De aanzegging loopt vanaf 21 maart, en dit voor onbepaalde duur. "Het front plant een staking voor elk personeelslid betrokken bij het Medusaplan met aanvang op 2 april. De staking zal eindigen op 30 april.

bron: Belga