Politiekosten voor voetbalmatchen pieken tot bijna elf miljoen euro

door
Belga
Leestijd 1 min.

De politiekosten tijdens voetbalwedstrijden zijn opgelopen tot 10.981.437 euro. Twee jaar geleden was dat nog 6,2 miljoen. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zijn het vooral eersteklasser Antwerp en tweedeklasser Beerschot-Wilrijk die de cijfers sinds het seizoen 2016-2017 de hoogte injagen. Met hun terugkeer naar het profvoetbal steeg immers ook het aantal geregistreerde risicosupporters.

Maar Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA), die de cijfers opvroeg bij De Crem, meent dat dat slechts een deel van de verklaring is. "Te vaak kiezen burgemeesters en politiezones voor véél agenten in plaats van dat aantal af te stemmen op de risicoanalyse." Anders gezegd: voor een match tussen pakweg Sint-Truiden en KV Kortrijk zijn eigenlijk minder agenten nodig dan voor een duel tussen Antwerp en Club Brugge.

Vermeulen meent dat systematisch te veel politieagenten worden ingezet. "Burgemeesters en korpschefs moeten bewuster omgaan met de inzet van agenten. Nu gebeurt dat niet omdat de overheid toch alles betaalt. De vraag zal op termijn steeds luider klinken om die kostprijs voor een stuk door te rekenen", zegt hij.

bron: Belga