Politieke situatie Staden opnieuw in impasse

De politieke situatie in het West-Vlaamse Staden is opnieuw in een nieuwe impasse verzeild. CD&V beliste gisteren de samenwerkingsgesprekken met de minderheidscoalitie te staken. Het bestuur van burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) neemt daarvan akte. Het rommelt al een tijdje in het West-Vlaamse Staden. De problemen ontstonden toen Koen Demonie besliste uit de N-VA te stappen en als onafhankelijke te gaan zetelen uit onvrede met de budgetopmaak. Hij liet de coalitie van burgemeester Vanderjeugd daardoor in de minderheid.

Er waren de jongste weken gesprekken met CD&V, die geen deel uitmaakt van de coalitie, maar die sprongen af. "De drie coalitiepartijen hebben deze gesprekken steevast met het nodige respect en een constructieve houding gevoerd. Reeds in januari werd de hand gereikt aan de CD&V-fractie voor overleg. Aanvankelijk bleek CD&V niet open te staan voor gesprekken met de coalitie, pas een maand later werd toch op ons voorstel ingegaan. CD&V bepaalde mee de inhoud van de gesprekken. De coalitie, bij monde van burgemeester Francesco Vanderjeugd, heeft heel gedetailleerd geantwoord op de bezorgdheden van CD&V. We zijn dan ook met verstomming geslagen door deze beslissing", aldus de voorzitters van de coalitiepartijen Open Vld, N-VA en sp.a. Volgens hen lagen er compromissen op tafel.

"We stellen vast dat de beslissing van CD&V verregaande gevolgen heeft voor de dagelijkse werking van ons gemeentebestuur. Medewerkers en inwoners van Staden zijn hier het slachtoffer van. Belangrijke beslissingen die ten goede komen aan de toekomst van onze gemeente, worden op die manier onmogelijk gemaakt", klinkt het.

Staden kan op dit moment nog verdergaan met voorlopige twaalfden, maar de situatie wordt stilaan nijpend. Als er geen oplossing komt zal de provinciegouverneur een bemiddelingspoging moeten op touw zetten.

bron: Belga