Politiek schandaal in Zuid-Korea: nieuwe splinterpartij wil Ban Ki-moon binnenhalen

Politiek schandaal in Zuid-Korea: nieuwe splinterpartij wil Ban Ki-moon binnenhalen

De afscheidnemende VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wordt in zijn geboorteland Zuid-Korea genoemd als een mogelijke presidentskandidaat. Een pas opgerichte splinterpartij wil Ban als nieuw lid binnenhalen. Het bondgenootschap werd opgericht door 29 parlementsleden, die uit ergernis over het politiek schandaal rond de voorlopig uit haar macht ontheven presidente Park Geun-hye uit de regeringspartij Saenuri waren gestapt. Die partij had 122 van de 300 zetels in het parlement. "We hopen dat secretaris-generaal Ban Ki-moon zich wil aansluiten bij de Nieuwe Conservatieve Partij. Bij ons kan hij er zeker van zijn aan een eerlijke interne verkiezingsronde deel te nemen", verklaarde voormalig Saenuri-afgevaardigde Yoo Seong Min dinsdag op de Koreaanse tv-zender SBS. Officieel mag Ban, die tot het conservatieve kamp wordt gerekend, pas na het einde van zijn ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties op 31 december kenbaar maken of hij zich bij de volgende presidentsverkiezing in Zuid-Korea kandidaat zal stellen.

Volgens een maandag gepubliceerde peiling van het Koreaanse instituut voor de Statistiek Realmeter zou 23,3 procent van alle bevraagden Ban tot de volgende president kiezen. Daarmee heeft hij een nipte voorsprong op Moon Jae-in, de populairste kandidaat van de linkse Minjoo-partij, die in de peiling op 23,1 procent uitkomt.

Het Zuid-Koreaanse parlement had op 9 december met grote meerderheid voor de afzettingsprocedure tegen presidente Park Geun-hye gestemd - ook met stemmen van Saenuri-afgevaardigden. Het grondwettelijk hof moet nu over haar mogelijke afzetting beslissen. Indien de beslissing van het parlement wordt bekrachtigd, komen er vermoedelijk in het voorjaar nieuwe verkiezingen.

Park wordt ervan beticht haar vriendin Choi Soon-sil jarenlange geheime regeringsdocumenten doorgespeeld te hebben. Choi en haar dochter zouden volgens de Zuid-Koreaanse media brievenbusfirma's in Duitsland opgericht en misbruikt hebben om bedrijven te dwingen om geld te storten in liefdadigheidsstichtingen van Choi. Bovendien wordt Choi aangewreven bij persoonlijke beslissingen van de presidente tussenbeide te zijn gekomen.

bron: Belga