Politie verspreidt opsporingsbericht van voortvluchtige en zwaarbewapende militair

De federale politie heeft op vraag van het federaal parket een opsporingsbericht verspreid voor de voortvluchtige gewapende militair. Wie Jurgen Conings gezien heeft of weet waar hij verblijft, wordt gevraagd om contact op te nemen met de speurders.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

De 46-jarige Conings verliet maandagochtend zijn woning in Dilsen-Stokkem en begaf zich nog naar zijn werk. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. Zijn voertuig werd dinsdag omstreeks 18u teruggevonden in het bos in de buurt van de Lanklaarse steenweg in Niel-bij-As.

De man is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Op het moment van zijn verdwijning droeg hij een T-shirt Timberland (donkere kleur).

De federale politie benadrukt dat hij in het bezit kan zijn van vuurwapens. «In geval van aantreffen moet de politie onmiddellijk op de hoogte worden gebracht, zonder in contact te komen met betrokkene», klinkt het. Aan de militair wordt gevraagd zich zo snel mogelijk te melden bij de dichtstbijzijnde politiedienst.

Wie meer informatie heeft over de zaak kan de speurders bereiken op het gratis nummer 0800/30 300.

«Gevaarlijke situatie»

"Dit is een gevaarlijke situatie, maar onze veiligheidsdiensten en het federaal parket hebben het in de hand.» Dat zegt eerste minister Alexander De Croo in een reactie. «De relevante vraag is natuurlijk hoe het kan dat iemand die op de veiligheidslijst staat als iemand met extreme ideeën, en die al bedreigingen had geuit, binnen Defensie actief is, toegang heeft tot wapens en die wapens kan meenemen?"

De federale kern heeft al over de kwestie vergaderd, dixit De Croo. «We hebben daar een rapport over gevraagd en willen tegen morgen maatregelen om te vermijden dat dit soort zaken nog mogelijk zou zijn.»

Omdat de militair mogelijk viroloog Marc Van Ranst zou viseren, benadrukt de eerste minister het belang van de vrije meningsuiting. «Iedereen moet zich in dit land vrij kunnen uitdrukken. Of het nu gaat over politici, over wetenschappers,... Elke burger.»