Politie verijdelt ontsnappingspoging van 'duikbootmoordenaar' Peter Madsen uit gevangenis

Politie verijdelt ontsnappingspoging van 'duikbootmoordenaar' Peter Madsen uit gevangenis

Madsen ontsnapte dinsdagochtend uit de gevangenis, maar de politie kon de moordenaar snel terugvinden op zo'n 500 meter van de strafinrichting. Daar dreven ze hem tegen een hek en hielden ze hem onder de schot. Iets na 1 uur 's middags werd de Deen weer ingerekend.

Volgens Deense nieuwssite Ekstrabladet droeg Madsen een 'riemachtig voorwerp', mogelijk een bomgordel. Hij zou die gebruikt hebben als dreigingsmiddel om uit de gevangenis te kunnen ontsnappen. Op foto's van het persagentschap AFP is te zien hoe agenten materiaal dat dient om bommen te ontmantelen uit een busje losten.

AFP / N. Meilvang

EkstraBladet vernam van bronnen dat de 49-jarige Madsen al meermaals in een isolatiecel is vastgezet wegens mogelijke ontsnappingsplannen

Duikbootmoord

De beruchte duikbootmoord uit 2017 deed destijds veel stof opwaaien. De 30-jarige Zweedse journaliste Kim Wall was voor een artikel meegegaan met uitvinder Madsen in diens laatste vinding, een duikboot. Madsen vermoordde haar aan boord met messteken, sneed het lichaam in stukken en dumpte de lichaamsdelen in de wateren ten zuiden van Kopenhagen.

De uitvinder hield steeds vol dat sprake was geweest van een ongeval waarbij Wall was overleden. Volgens Madsen was de vrouw in stukken snijden de enige manier om haar vervolgens uit zijn duikboot te krijgen. Maar de Deense rechter oordeelde dat er duidelijk bewijs was dat de uitvinder zijn slachtoffer eerst had gemarteld en daarna omgebracht. Madsen werd in 2018 veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Pas afgelopen september bekende Madsen voor het eerst dat hij Kim Wall heeft vermoord. Hij deed dat in een tv-interview dat vorige maand werd uitgezonden.