Politie van Mexico ontmantelt luxecellen met sauna's

Politie van Mexico ontmantelt luxecellen met sauna's

Daarnaast hebben de agenten ook 280 winkeltjes voor levensmiddelen en een bar aangetroffen in de Topo Chico-gevangenis in het Mexicaanse Monterrey. Dat heeft de regering van de deelstaat Nueva Léon gemeld. Alle luxeartikelen werden in beslag genomen en weggebracht met vrachtwagens. De directeur en onderdirecteur zijn aangehouden op verdenking van nalatigheid. Enkele leidinggevenden binnen de gevangenis worden beschuldigd van medeplichtigheid. Dat zegt The New York Times.

Donderdag braken er rellen uit in de gevangenis tussen leden van rivaliserende drugsbendes. Daarbij kwamen 49 gevangenen om het leven, het merendeel werd doodgestoken of geslagen door medegevangenen met zelfgemaakte wapens. De Mexicaanse staat reageerde hierop door de controle over de gevangenis door de politie te laten overnemen. Naar eigen zeggen beëindigden ze «het zelfbestuur dat de leiders van de georganiseerde misdaad uitvoerden met medewerking van enkele leidinggevenden».

Kingsize bed

Door de nieuwe aanpak van de staat werd ontdekt in welke luxe de drugsbazen leefden. Niet enkel sauna's, minibars, grote televisieschermen en koelkasten werden ontdekt. Een leider van een drugskartel, bijgenaamd ‘El Credo', beschikte zelfs over een kingsize bed, een flatscreen-tv en een bad in zijn cel, aldus de openbaar aanklager. Deze luxe staat in schril contrast met de armoede waarin de meeste gevangenen in de Topo Chico-gevangenis leven. Zo beschikt het merendeel over cellen zonder water of licht. In de gevangenis zitten 35% meer gedetineerden dan wettelijk is toegestaan, waardoor de gevangenen zonder geld noodgedwongen op de gang slapen. De hele instelling zal strenger georganiseerd worden. Honderden gedetineerden werden al overgebracht naar andere strafinstellingen.

Foto AFP / J. C. Aguilar