Politie pakte 435 manifestanten op

Politie pakte 435 manifestanten op

De Brusselse politie heeft zaterdagnamiddag op het Paleizenplein en het Koningsplein 435 actievoerders van Extinction Rebellion opgepakt. 147 personen werden op het Paleizenplein in de boeien geslagen, de anderen op het Koningsplein. "In 317 gevallen ging dat om een bestuurlijke aanhouding, in 118 gevallen werden de mensen naar een commissariaat overgebracht voor identificatie en vervolgens vrijgelaten", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "De eerste mensen zijn vanaf 21.00 uur vrijgelaten, de laatste kort voor 03.00 uur." Extinction Rebellion had opgeroepen tot een bezetting van de tuinen van het koninklijk paleis, om daar deel te nemen aan thematische volksvergaderingen over hoe België moet reageren op de klimaatcrisis. Die koninklijke tuinen bevinden zich echter in de neutrale zone, waar betogingen verboden zijn. De Brusselse politie had dan ook alles voorzien om een bezetting van de tuinen te verhinderen.

147 betogers die toch een poging waagden om de tuinen te bereiken werden opgepakt, al slaagde een klein groepje van hen er wel in voet te zetten op het koninklijke gras.

Het gros van de manifestanten verzamelde zich op het Koningsplein maar kort voor 18.00 uur maakte de politie een einde aan de actie. Daarbij werd het gebruik van het waterkanon en pepperspray niet geschuwd. Op verschillende plaatsen op het plein probeerden de betogers zich geweldloos te verzetten. Enkelen ketenden zich zelfs vast aan de aangesleepte boot. Zij werden uiteindelijk door de politie losgemaakt en werden, net als enkele honderden anderen, in de boeien geslagen.

bron: Belga