Politie Lesbos zet traangas in bij migrantenprotest

Op het Griekse eiland Lesbos hebben vandaag ongeveer tweeduizend migranten het overvolle opvangkamp in Moria verlaten en zich op weg begeven naar de eilandhoofdstad Mytilini. De migranten scandeerden "vrijheid, vrijheid" en eisten een zo spoedig mogelijke overbrenging naar het Griekse vasteland en van daaruit naar andere landen van de Europese Unie. Volgens de staatsradio ERT en het plaatselijke nieuwsportaal stonisi.gr heeft de politie na meerdere aanmaningen om naar het kamp terug te keren op grote schaal traangas ingezet.

Talrijke migranten vrezen dat Athene ze kortelings naar Turkije of hun land van herkomst zal terugsturen. Sedert het begin van het jaar heeft Griekenland de asielprocedures verscherpt. Wekelijks stuurt het tientallen migranten naar Turkije terug. Bovendien zullen er op de eilanden gesloten kampen in plaats van zogeheten hotspots komen.

In en rondom Moria zijn meer dan 19.000 personen ondergebracht, onder wie veel minderjarigen. Het kamp heeft maar capaciteit voor 2.840 personen.

De burgemeesters op de eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee waarschuwen al maanden voor oncontroleerbare toestanden wegens de volgepakte kampen.

De vluchtelingenstroom uit Turkije duurt ondertussen voor. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR maken dagelijks gemiddeld meer dan honderd migranten de oversteek naar Griekse eilanden. Op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos verblijven er nu meer dan 41.000 migranten. In april 2019 waren het er 14.000.

bron: Belga