Politici brengen hulde aan overleden Gaston Onkelinx

Politici brengen hulde aan overleden Gaston Onkelinx

Vrienden, familie en verschillende politieke kopstukken hebben hulde gebracht aan Gaston Onkelinx, de vader van Kamerfractieleidster Laurette Onkelinx (PS), die maandag op 84-jarige overleed. Onder meer Elio Di Rupo, Siegfried Bracke, Joëlle Milquet en Bernard Wesphael tekenden present in het gemeentehuis van Ougrée, in Luik. De politieke kopstukken brachten hulde aan "een goeie, simpele man, die nooit vergeten is waar hij vandaan kwam".

Gaston Onkelinx werd geboren op 13 juli 1932 in het Limburgse Jeuk, nu een deelgemeente van Gingelom. Hij was de zoon van de in opspraak gekomen Maurice Onkelinx. Die werd in 1943 burgemeester van Jeuk, maar verloor na de Tweede Wereldoorlog zijn politieke en burgerrechten wegens lidmaatschap van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV).

Gaston Onkelinx was een afgevaardigde voor de socialistische vakbond ABVV bij de staalgroep Cockerill. Hij werd later schepen van Sociale Zaken in Seraing (1970-1988) en nadien burgemeester (1988-1994). Van 1974 tot 1988 zetelde hij voor Luik in de Kamer. Hij was de vader van zes kinderen.

bron: Belga