Polen staat geïsoleerd in verzet tegen herbenoeming Donald Tusk

Polen staat geïsoleerd in verzet tegen herbenoeming Donald Tusk

De Poolse eerste minister Beata Szydlo blijft bij haar verzet tegen de herbenoeming van Donald Tusk als Europees president. Dat maakte ze vanmiddag duidelijk bij haar aankomst op de EU-top. "Iemand die geen steun heeft van zijn thuisland, kan geen voorzitter van de Europese Raad worden", zei ze. Uit de verklaringen van de andere leiders blijkt dat Szydlo geïsoleerd staat. De Poolse regering wil niet weten van een tweede mandaat voor Tusk als Europees president. Aan de basis ligt het bittere politieke klimaat in Polen, waar regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) met getrokken messen staat tegenover oud-premier Tusk. Ze beschuldigt hem zelfs van "morele verantwoordelijkheid" voor de vliegtuigramp waarbij in 2010 tal van Poolse hoogwaardigheidsbekleders om het leven kwamen.

Nagenoeg alle Europese leiders willen dat Tusk, die in december 2014 Herman Van Rompuy opvolgde als voorzitter van de Europese Raad, donderdag een tweede mandaat van 2,5 jaar krijgt. De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel pleiten allebei voor continuïteit, terwijl de Hongaarse premier Viktor Orban de kandidatuur van Tusk steunt omdat hij net als hem tot de Europese Volkspartij behoort. Ook de Nederlandse premier Mark Rutte en de Belgische eerste minister Charles Michel drukten hun steun voor Tusk uit.

Als de Europese leiders op hun top geen unanimiteit bereiken over een nieuw mandaat voor Tusk, dreigen ze te gaan stemmen. Ook al zou de Britse premier Theresa May zich mogelijk onthouden, zou zo'n stemming pijnlijk blootleggen dat Polen geïsoleerd staat in zijn verzet. Toch belooft premier Szydlo het hard te zullen spelen: "Ik zal niet aanvaarden dat macht het haalt van principes. Polen zal tot het einde de principes verdedigen die de eenheid van de EU onderbouwen", zei ze.

bron: Belga