Polen organiseert bonnetjesloterij voor meer btw-inkomsten

Polen organiseert bonnetjesloterij voor meer btw-inkomsten

In een poging om de inkomsten uit de btw te doen stijgen, organiseert de Poolse regering vanaf 1 oktober een bonnetjesloterij. Dat bericht Radio Poland.

Inwoners van Polen die ouder dan 18 zijn en een kassaticket van minstens 10 zloty (2,35 euro) hebben, kunnen dat insturen om kans te maken op tablets, laptops en zelfs auto's. De bedoeling is dat mensen in winkels vragen naar het bonnetje, zodat de verkopen zeker geregistreerd worden. Op die manier verzekert de Poolse overheid dat de btw, die daar momenteel 23 procent bedraagt, betaald wordt.

"We hebben er allemaal baat bij dat de btw eerlijk betaald wordt", betoogt Izabela Leszczyna, viceminister van Financiën. Volgens haar vraagt slechts zeven procent van de Polen voor een bewijs al ze goederen aanschaffen. Als ze voor een dienst betalen, zakt dat nog eens naar vijf procent. "Dat is absoluut niet genoeg en we willen daar verandering in brengen", aldus Leszczyna.

Polen is niet het eerste land dat een dergelijke loterij organiseert. Eerder kwamen Portugal en Slowakije al met een gelijkaardig idee. Vorig jaar gaf de Slowaakse minister van Financiën nog aan dat het een enorm succes was. Naast een stijging van de btw-inkomsten in Slowakije, steeg ook het aantal aangiftes van handelaars die weigerden een kassaticket te geven.