Poëtische fotografie werpt een licht op onze consumptiemaatschappij

door
Roald
Leestijd 1 min.

"Er worden elk jaar 500 miljard plastic zakken gemaakt in de wereld," zegt fotograaf Alain Delorme,"Ze worden in een paar seconden gemaakt en tientallen minuten gebruikt, maar het duurt 100 jaar voor ze verdwenen zijn van onze Aarde."

Als je in een stedelijke omgeving woont, dan ben je ongetwijfeld bekend met de eenzame plastic zak die speels met de wind mee waait, zonder herkomst of uitleg. Hoewel het beeld natuurlijk schokkend is, bevat het ook iets meeslepends.

"Er is iets poëtisch aan een plastic zak die net als een danser, in de wind beweegt. Maar de plastic zak is wel vaker beangstigend. Het is het symbool van onze consumptiemaatschappij en van onze vervuiling. De draagtassen hebben nu een eigen continent, ergens verborgen, diep in de oceaan."

In zijn opvallende serie Murmurations - Ephemeral Plastic Sculptures vormt Delorme een visuele vorm waarvan je onmogelijk kan wegkijken. "Ik stelde me de vraag wat er gebeurt als dat continent opens als een zwerm vogels sierlijk vliegen bij zonsondergang zoals in The Birds, de film van Hitchcock. Het blijkt een verbluffend mooi maar tegelijk ook een pervers en beangstigend spektakel."

Murmurations biedt een donker, mysterieus, mythisch maar zeer reëel portret van de hedendaagse cultuur.