Poetin heeft alle vertrouwen in succes van «bijzondere operatie» in Oekraïne

Poetin heeft alle vertrouwen in succes van «bijzondere operatie» in Oekraïne
AFP / Y. Biyatov

Poetin maakte ook duidelijk dat hij nog altijd achter de beslissing blijft staan om Oekraïne binnen te vallen. De operatie diende om de Russische veiligheid te garanderen, zo luidt de bewering. «We hadden geen andere keuze.»

Een conflict met de «anti-Russische strijdkrachten in Oekraïne» was slechts een kwestie van tijd, zo verduidelijkt hij nog. Maar heel wat westerse experts hebben vraagtekens geplaatst bij die bewering: ze beschuldigen Poetin ervan dat hij de bescherming van de Russische bevolking in Oekraïne slechts als een voorwendsel voor de oorlog heeft gebruikt.

Voorts loofde hij nog de Russische soldaten in Oekraïne. «Zij geven blijk van moed en handelen op een correcte, professionele en effectieve wijze», aldus Poetin.

Westerse sancties

Tot slot beklemtoonde de Russische president nog dat de westerse sancties Rusland niet zullen isoleren van de rest van de wereld. Moskou zal zijn technisch en technologisch potentieel blijven ontwikkelen, ook in de ruimtevaart, zo deelde hij mee aan de medewerkers van de kosmodroom.

Poetin bezocht de ruimtevaartbasis in Vostotsjny dinsdag samen met Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko.